Masterclass: Begeleiden van jongeren: een vak apart

Hoe vaak maak je een positief verschil in het leven van jongeren? En hoe doe je dat? Waarom gaat het soms (of eigenlijk best vaak) mis? Vakmanschap is in het geval van een timmerman een timmermansoog, materiaalkennis en kunnen doseren. In de gereedschapskist zitten hamers, schroevendraaiers, tangen en zagen. Maar wat houdt vakmanschap in als het je vak is om jongeren op weg te helpen naar werk of een opleiding? Welke instrumenten zitten dan in de gereedschapskist? In deze interactieve masterclass presenteerden Divosa en YoungWorks een aantal tips, tricks en modellen die de professional kan helpen bij het ondersteunen van jongeren.

Waarom haperen jongeren op werk naar werk?

Waarom haperen jongeren vaak op weg naar een opleiding of werk? De deelnemers aan deze masterclass zagen hiervoor verschillende oorzaken: keuzestress, gebrek aan vertrouwen, weinig steun vanuit het sociale netwerk, dingen niet voldoende kunnen overzien, gebrek aan motivatie, onvoldoende competenties. Ook constateerden ze dat gesprekken met jongeren niet altijd goed verlopen, bijvoorbeeld als ze een uitkering aanvragen. Vaak botst de systeemwereld dan met de leefwereld van jongeren.

Huub Nelis workshop

Het brein van jongeren werkt anders dan bij volwassenen.

Het puberbrein

Huub Nelis liet in zijn presentatie zien hoe de ontwikkeling van het puberbrein van invloed is op de motivatie en het handelen van jongeren. Sociale competenties ontwikkelen zich meestal langzamer dan we denken. Jongeren zien levenskeuzes vaak als een t-splitsing en zijn bang een verkeerde afslag te nemen, waarna ‘het nooit meer goed komt’.

In hun keuzes komt emotie, hun rol in de groep en de korte termijn opbrengst vaak op de eerste plaats. Ook hebben ze vaak moeite met plannen en structuur en ervaren ze soms hoge drempels, wat volwassen vaak onderschatten. Voor jongeren moeten we dingen vaker herhalen dan bij volwassenen, drempels verlagen en jongeren groei laten ervaren door te benoemen wat ze al gedaan hebben. Uiteindelijk is iedereen ergens gemotiveerd voor. Net als volwassenen willen jongeren graag verder komen, zich verbonden voelen en ruimte hebben. Jongeren willen serieus genomen worden en een persoonlijke benadering is daarbij essentieel.