Jongeren in beeld

Alle jongeren verdienen een goede start met een eerlijke kans op werk. Belangrijk voor jongeren zelf én voor de samenleving. Werk maakt dat je mee kan doen, je talenten kan ontwikkelen en je leven tot een succes kan maken. In je eentje de weg naar werk vinden is niet voor alle jongeren vanzelfsprekend. Lees hier hoe de Aanpak Jeugdwerkloosheid jongeren weer aan het werk helpt en lees de verhalen van de jongeren zelf. 

Het verhaal van Kahlil

Khalil (22) zakte op 0,1 punt voor zijn vmbo-diploma en koos daarom voor een opleiding op mbo niveau 2. Hij vond die studie helemaal niet interessant en haakte af. Khalils tweede mbo-opleiding, detailhandel, lag meer in zijn straatje. Maar met de eindstreep in zicht zakte hij voor de toets Nederlands. Geen diploma dus. En nu? Hij had af en toe een uitzendbaantje, maar het werk was meestal gewoon écht niet leuk. Lees het verhaal van Khalil

Het verhaal van Selma

Selma (22) heeft haar opleiding nooit afgemaakt. Ze werkte wel, bijvoorbeeld in de detailhandel, maar dat waren nooit langdurige banen. Ze ging van het ene tijdelijke werk naar de andere tijdelijke baan. Toen tweeënhalf jaar geleden haar dochtertje werd geboren, was dat niet meer te doen. Selma belandde in de bijstand.
Lees het verhaal van Selma

De Aanpak Jeugdwerkloosheid in de praktijk

De berichten in de media zijn hoopgevend. De economie trekt aan, het aantal vacatures neemt toe naar één miljoen in 2018 en de werkloosheid daalt. Ook jongeren profiteren hiervan. De jeugdwerkloosheid daalt gestaag en het aantal werkloze jongeren staat op het laagste punt in vijf jaar. Maar in je eentje de weg naar werk vinden is niet voor alle jongeren vanzelfsprekend. Zo maken een verkeerde studiekeuze, het ontbreken van een diploma, ineffectief zoek- en solliciteergedrag, matige werknemersvaardigheden en negatieve beeldvorming door naam, leeftijd of simpelweg het hebben van een uitkering het vinden van werk extra lastig. Zeker op een snel veranderende en concurrerende arbeidsmarkt. Deze jongeren zijn onnodig lang of vaak werkloos.

Lees verder over de Aanpak Jeugdwerkloosheid in de prakijk