WerkWeek

Team Aanpak Jeugdwerkloosheid en de arbeidsmarktregio's organiseerden van maandag 13 tot vrijdag 17 februari 2017 de WerkWeek. In heel Nederland vonden evenementen plaats waar jongeren en werkgevers elkaar ontmoetten om de match op werk of op stage te maken. Op de slotdag waren er workshops en een conferentie. Op deze pagina’s vind je een overzicht van de regionale evenementen en de workhops, informatie over de aanleiding en achtergrond van de WerkWeek, een video, verslagen en nieuwsberichten.

14.378 ontmoetingen tijdens WerkWeek

Meer dan 14.000 ontmoetingen tijdens 60 regionale evenementen vonden plaats tijdens de WerkWeek. In heel Nederland maakten jongeren en werkgevers kennis met elkaar vóór de echte sollicitatie. Minister Lodewijk Asscher trapte de week af op een matchingsevent in Utrecht en wees de jongeren erop dat een ontmoeting kan leiden tot een match op werk. ‘Jullie hebben hier de kans om een werkgever te ontmoeten. Dan kan een vonk overspringen. En dat is precies wat er nodig is. Er is iets wat jullie kunnen, wat nog niet gezien wordt, wat je niet ziet op het cv en in de brief, maar wat er wél is.' Lees verder

14.378 ontmoetingen tijdens WerkWeek

(Beeldtitel: WerkWeek Matchen op Werk, 13 - 17 februari 2017. Beeldtekst: Opening WerkWeek. Een vrouw staat te praten voor een groepje jongeren. Door een glazen deur komt minister Asscher een ruimte binnen. Later staat hij voor een poster met daarop: Maak de match.)

LEVENDIGE MUZIEK

(Jullie hebben hier de kans om iemand te ontmoeten. En dan kan daar ook een vonk overspringen. En dat is precies wat er nodig is. Er is iets wat jullie kunnen, wat nog niet gezien wordt, wat je niet ziet op het cv en in de brief, maar wat er wél is.)

(Uiteindelijk moet er een keer die eerste ontmoeting zijn, die eerste blik die je nooit meer vergeet, dus we gaan in een week tienduizend van die ontmoetingen organiseren. Tienduizend.)

(Zo'n evenement is heel waardevol, in vergelijking met een sollicitatie per internet of per telefoon, want hier kunnen we meteen zien of we een klik hebben met deze mensen.)

(Dit is gewoon echt face to face met een werkgever, dus je kan jezelf makkelijk verkopen en zodoende meer kans maken op het vinden van werk.)

(Ik vind het prettiger dan het schrijven van een sollicitatiebrief, want je hebt direct een beeld wie je werkgever is en bij wat voor bedrijf je solliciteert.)

(Blijf maar solliciteren, ook als het niet lukt. Blijf maar solliciteren, ook als de baan die je net achter je hebt, niet een match was. Blijf in beweging.)

(Ik zie dat hier enthousiaste werkgevers zijn, maar ook hele enthousiaste jongeren, die dolgraag aan het werk willen. En ik ben ervan overtuigd dat deze tienduizend ontmoetingen erbij gaan helpen om ons doel, dertigduizend jongeren die anders niet aan de bak komen in twee jaar tijd alsnog aan een baan helpen, om dat doel te gaan realiseren.)

(Beeldtekst: Matchen door heel Nederland. Vincent Ouwerkerk:)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Dit is natuurlijk echt een op een en je hoort gelijk de verhalen achter de mens. Waar lopen ze tegenaan? Zijn er afwijzingen? Waarom? Hoe staan ze in de maatschappij? Dat zijn allemaal dingen, die hoor je direct. En als je dat natuurlijk via een formulier doet, dan hoor je dat allemaal niet, dus het is veel directer.)

(Ik verwacht dat ik hier wel wat goede contacten opdoe en misschien zelfs een baan, ja.)

(Beeldtekst: Matchen op Stages. Dyane Brummelhuis:)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Vanochtend hebben we een uniek ontbijt en dat is de start van Matchen op Stages.)

(Ricky Letnom:)

(Hé, eet smakelijk allemaal. Goeiemorgen, ik ben Ricky. Wat we gaan doen zo meteen, een Handdruk Challenge. Jullie gaan straks op stage, jullie gaan later, nog iets later weer op zoek naar een baan, en alles valt of staat toch met die handdruk. Want die handdruk, je ziet het eigenlijk hier ook al, hè, dat is die eerste ontmoeting, die eerste indruk die je van jezelf kunt geven.)

(Start.)

(Leerlingen geven elkaar een hand.)

(Sneller, sneller, sneller, doorlopen, doorlopen, doorlopen.)

(Jongeren applaudisseren. Een gebouw met daarop: Hilton. Jolijn Zeeuwen:)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Vandaag verwelkomen wij de studenten van het Mundus College voor een bliksemstage in het hotel. Dus ze zijn al bij de receptie geweest, ze gaan mee met housekeeping, ze zijn al bij de bar geweest. En ze lopen de hele dag een beetje met de afdelingshoofden mee.)

(Wij willen juist dat de jeugd komt kijken, wat houdt de hotelindustrie in? Dat we eigenlijk een kijkje in de keuken geven voor diverse jongeren die eigenlijk niet zo goed weten wat ze willen gaan doen voor de toekomst.)

(Beeldtekst: Afsluiting WerkWeek. Anouschka Laheij:)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Het gaat vandaag natuurlijk ook over ontmoeten, want dat stond de hele WerkWeek centraal, het echte ontmoeten van elkaar, het elkaar ook echt in de ogen kijken, elkaar zien en zien wat voor talenten en wat voor capaciteiten erachter zitten.)

(Het is belangrijk dat je dingen ook met elkaar deelt, dat je gaat kijken hoe wij in Nederland met elkaar omgaan om die jongeren weer goed op de kaart te krijgen. En daar ben ik benieuwd naar, hoe andere partijen dat doen.)

(Het is natuurlijk geweldig om te zien hoe enthousiast u ook met elkaar in gesprek bent en ook in gesprek bent geweest. Er is veel kennis uitgewisseld, ervaringen.)

(Naast een kaart van Nederland loopt een teller op die het aantal ontmoetingen weergeeft.)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Er zijn 14.378 ontmoetingen geweest, maar daar stopt het natuurlijk niet mee. Dus laten we ook vooral doorgaan, ook voor de komende maanden, jaren, om te zorgen dat de jongeren allemaal weer een baan of een goede opleiding kunnen gaan starten.)

(Beeldtekst: Dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan de WerkWeek! #allejongerenaandeslag Het logo van: Aanpak Jeugdwerkloosheid. Beeldtekst: Volg ons: @aanpakJWL. www.aanpakjeugdwerkloosheid.nl.)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER EN STOPT

Ontmoetingen professionals voor een betere Match

Ontmoetingen tussen professionals werkzaam bij gemeenten, UWV en organisaties zoals RMC, Werkgeversservicepunten, Sociale Teams, Leerwerkloketten en scholen helpen bij de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Het delen van expertise over de regionale arbeidsmarkt en de jongeren, elkaar snel kunnen vinden om te voorkomen dat jongeren uit beeld raken, maar ook elkaar inspireren om nieuwe oplossingen te vinden, draagt bij aan een betere uitvoering van Matchen op werk. Lees verder

Wethoudersconferentie: Kansen vergroten voor jongeren zonder startkwalificatie

Er moet meer gebeuren om jongeren zonder startkwalificatie een eerlijke kans op werk te bieden. Er is werk te doen voor een volgend kabinet. Daarover waren alle aanwezigen op de wethoudersconferentie op de Slotdag van de WerkWeek het eens. Onderwijs, werkgevers en overheid moeten samen aan de slag om kwetsbare jongeren beter te kunnen helpen. Staatssecretaris Klijnsma: ‘Goede wethouders zeggen: het zijn wel ónze jongeren, die laat je niet in de steek! Simpel is het niet, er is een lange adem nodig’. Lees verder

WerkWeek maakt de match met werkgevers

Geen match op werk zonder werkgevers. Op Valentijnsdag bekende een anonieme jongere daarom de liefde voor de werkgevers van Nederland in een open liefdesbrief. Om gemeenten en UWV te helpen bij het werven van werkgevers om de match te maken, lanceerde team Aanpak Jeugdwerkloosheid tijdens de WerkWeek de Tips & tools voor het vergroten van het werkgeversnetwerk en wezen we de regio’s op de kansen die samenwerking met uitzendbureaus biedt. Lees verder

Jongeren verdienen een goede start

Alle jongeren verdienen een goede start met een eerlijke kans op werk. Belangrijk voor jongeren zelf én voor de samenleving. Werk maakt dat je mee kan doen, je talenten kan ontwikkelen en je leven tot een succes kan maken.

Maak de match!

In je eentje de weg naar werk vinden is niet voor alle jongeren vanzelfsprekend. Zo maken een verkeerde studiekeuze, matige werknemersvaardigheden, ineffectief zoekgedrag, negatieve beeldvorming en het ontbreken van een diploma het vinden van werk extra moeilijk. Voor deze jongeren organiseert Team Aanpak Jeugdwerkloosheid de WerkWeek Matchen op Werk. Van maandag 13 tot vrijdag 17 februari maken we samen met scholen, werkgevers en professionals bij gemeenten, UWV en uitzendorganisaties de match op werk. Tijdens de WerkWeek worden in het hele land evenementen georganiseerd waar jongeren, werkgevers en professionals elkaar ontmoeten. En bieden we professionals tools en tips om het matchen op werk te verbeteren. Tijdens de slotdag geven we professionals een podium en inspireren we hen om te blijven investeren in het matchen op werk.       

Blijf elkaar ontmoeten 

De WerkWeek is onderdeel van de Aanpak Jeugdwerkloosheid. Ook na de WerkWeek blijven jongeren, werkgevers en professionals elkaar ontmoeten. Zo maken we keer op keer de match op werk. Want alleen dan geven we alle jongeren de kans die ze verdienen.

Regionale evenementen tijdens de WerkWeek

Tijdens de WerkWeek worden in de 35 arbeidsmarktregio’s allerlei evenementen georganiseerd: van banenmarkten en speeddates tot bedrijfsbezoeken en workshops voor professionals. Alle evenementen zijn per dag te bekijken in de Kalender WerkWeek. De evenementen gerankschikt naar arbeidsmarktregio zijn ook als download (PDF) beschikbaar.

Kaart

Het Drenths Netwerkcafé

In het Drenths Netwerkcafe brengt Cupido jonge werkzoekenden in contact met werkgevers

Het Drenths Netwerkcafé

Heb je nog geen date voor Valentijn? Kom naar Café Groothuis en ontmoet werkgevers!