14.378 ontmoetingen tijdens WerkWeek

Meer dan 14.000 ontmoetingen tijdens 60 regionale evenementen vonden plaats tijdens de WerkWeek. In heel Nederland maakten jongeren en werkgevers kennis met elkaar vóór de echte sollicitatie. Minister Lodewijk Asscher trapte de week af op een matchingsevent in Utrecht en wees de jongeren erop dat een ontmoeting kan leiden tot een match op werk. ‘Jullie hebben hier de kans om een werkgever te ontmoeten. Dan kan een vonk overspringen. En dat is precies wat er nodig is. Er is iets wat jullie kunnen, wat nog niet gezien wordt, wat je niet ziet op het cv en in de brief, maar wat er wél is.'

Lodewijk Asscher en Lucia Rijker tijdens de Startdag van de WerkWeek

Minister Lodewijk Asscher en empwermentcoach Lucia Rijker ontmoeten jongeren en werkgevers tijdens het Matchingsevent op de Startdag van de WerkWeek in Utrecht.

Ontmoetingen helpen negatieve beeldvorming overbruggen

Veel jongeren maken op papier geen goede eerste indruk bij werkgevers. Door hun naam, het ontbreken van een diploma of gewoon doordat ze al een poos werkloos thuiszitten, hebben werkgevers een minder positief beeld van ze. Ontmoetingen kunnen negatieve beeldvorming helpen overbruggen. Dan kunnen jongeren laten zijn wie ze zijn en wat ze kunnen. Vincent Ouwerkerk van Fit for free was aanwezig op het matchingsevent van Friss & Fruitig, een 3-daags event in regio Holland Rijnland (Leiden). Jongeren werden klaargestoomd voor de match met een werkgever en een bezoek aan het bedrijf. 'Dit is natuurlijk echt één op één en je hoort gelijk de verhalen achter de mens. Als je dat via een formulier doet, dan hoor je dat allemaal niet, dus het is veel directer.’

Lucia Rijker: 'Blijf solliciteren'

Het is wel belangrijk dat de jongeren goed zijn voorbereid op de ontmoeting. In Utrecht gaf Lucia Rijker een krachtige peptalk om het zelfvertrouwen van de jongeren te boosten. De bokslegende drukte de jongeren op het hart vooral niet op te geven: 'Blijf solliciteren, ook als het niet lukt. Blijf solliciteren, ook als de baan die je net achter je hebt, niet een match was. Blijf in beweging.' Dat dat werkt, bewijzen ook Selma en Khalil, die niet opgaven en met hulp van de gemeente waar ze wonen, inmiddels aan het werk zijn.

Empowerment

De jongeren in Utrecht waren onder de indruk van de woorden van de empowermentcoach. ‘Direct, eerlijk en in begrijpelijke taal. Echt een boodschap waar ze iets mee kunnen’, aldus Kyra de Boer, adviseur Werk bij UWV WERKbedrijf. Bijna alle 31 jongeren zijn een week later op sollicitatiegesprek geweest bij werkgevers als NS Retail, Sandd, T-zorg, Timing, Randstad en Pizzahut.

Iedere jongere telt

Een mooi resultaat, juist omdat het gaat om jongeren wiens toekomst zonder een persoonlijke aanpak onzeker is, aldus Tine de Zeeuw, manager Werkzoekenden Dienstverlening bij het UWV WERKbedrijf Midden-Utrecht. Het vraagt geduld en volharding om hun zelfvertrouwen en motivatie op te krikken. ‘Dit zijn kwetsbare jongeren, bij hen komt niets aanwaaien. We moeten er echt alles aan doen, met gemeenten en werkgevers, om hen de kans te geven die ze verdienen. Iedere jongere telt.'

Maak de match

De vele ontmoetingen in de regio's zijn georganiseerd door de 35 arbeidsmarktregio's. Team Aanpak Jeugdwerkloosheid bedankt alle jongeren, werkgevers, gemeenten, UWV, scholen en samenwerkingspartners. Zonder hen waren al deze ontmoetingen niet mogelijk geweest. De WerkWeek is onderdeel van de Aanpak Jeugdwerkloosheid. Ook na de WerkWeek blijven jongeren, werkgevers en professionals elkaar ontmoeten. Zo maken we keer op keer de match op werk. Want alleen zo bieden we jongeren een goede start.

14.378 ontmoetingen tijdens WerkWeek

(Beeldtitel: WerkWeek Matchen op Werk, 13 - 17 februari 2017. Beeldtekst: Opening WerkWeek. Een vrouw staat te praten voor een groepje jongeren. Door een glazen deur komt minister Asscher een ruimte binnen. Later staat hij voor een poster met daarop: Maak de match.)

LEVENDIGE MUZIEK

(Jullie hebben hier de kans om iemand te ontmoeten. En dan kan daar ook een vonk overspringen. En dat is precies wat er nodig is. Er is iets wat jullie kunnen, wat nog niet gezien wordt, wat je niet ziet op het cv en in de brief, maar wat er wél is.)

(Uiteindelijk moet er een keer die eerste ontmoeting zijn, die eerste blik die je nooit meer vergeet, dus we gaan in een week tienduizend van die ontmoetingen organiseren. Tienduizend.)

(Zo'n evenement is heel waardevol, in vergelijking met een sollicitatie per internet of per telefoon, want hier kunnen we meteen zien of we een klik hebben met deze mensen.)

(Dit is gewoon echt face to face met een werkgever, dus je kan jezelf makkelijk verkopen en zodoende meer kans maken op het vinden van werk.)

(Ik vind het prettiger dan het schrijven van een sollicitatiebrief, want je hebt direct een beeld wie je werkgever is en bij wat voor bedrijf je solliciteert.)

(Blijf maar solliciteren, ook als het niet lukt. Blijf maar solliciteren, ook als de baan die je net achter je hebt, niet een match was. Blijf in beweging.)

(Ik zie dat hier enthousiaste werkgevers zijn, maar ook hele enthousiaste jongeren, die dolgraag aan het werk willen. En ik ben ervan overtuigd dat deze tienduizend ontmoetingen erbij gaan helpen om ons doel, dertigduizend jongeren die anders niet aan de bak komen in twee jaar tijd alsnog aan een baan helpen, om dat doel te gaan realiseren.)

(Beeldtekst: Matchen door heel Nederland. Vincent Ouwerkerk:)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Dit is natuurlijk echt een op een en je hoort gelijk de verhalen achter de mens. Waar lopen ze tegenaan? Zijn er afwijzingen? Waarom? Hoe staan ze in de maatschappij? Dat zijn allemaal dingen, die hoor je direct. En als je dat natuurlijk via een formulier doet, dan hoor je dat allemaal niet, dus het is veel directer.)

(Ik verwacht dat ik hier wel wat goede contacten opdoe en misschien zelfs een baan, ja.)

(Beeldtekst: Matchen op Stages. Dyane Brummelhuis:)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Vanochtend hebben we een uniek ontbijt en dat is de start van Matchen op Stages.)

(Ricky Letnom:)

(Hé, eet smakelijk allemaal. Goeiemorgen, ik ben Ricky. Wat we gaan doen zo meteen, een Handdruk Challenge. Jullie gaan straks op stage, jullie gaan later, nog iets later weer op zoek naar een baan, en alles valt of staat toch met die handdruk. Want die handdruk, je ziet het eigenlijk hier ook al, hè, dat is die eerste ontmoeting, die eerste indruk die je van jezelf kunt geven.)

(Start.)

(Leerlingen geven elkaar een hand.)

(Sneller, sneller, sneller, doorlopen, doorlopen, doorlopen.)

(Jongeren applaudisseren. Een gebouw met daarop: Hilton. Jolijn Zeeuwen:)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Vandaag verwelkomen wij de studenten van het Mundus College voor een bliksemstage in het hotel. Dus ze zijn al bij de receptie geweest, ze gaan mee met housekeeping, ze zijn al bij de bar geweest. En ze lopen de hele dag een beetje met de afdelingshoofden mee.)

(Wij willen juist dat de jeugd komt kijken, wat houdt de hotelindustrie in? Dat we eigenlijk een kijkje in de keuken geven voor diverse jongeren die eigenlijk niet zo goed weten wat ze willen gaan doen voor de toekomst.)

(Beeldtekst: Afsluiting WerkWeek. Anouschka Laheij:)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Het gaat vandaag natuurlijk ook over ontmoeten, want dat stond de hele WerkWeek centraal, het echte ontmoeten van elkaar, het elkaar ook echt in de ogen kijken, elkaar zien en zien wat voor talenten en wat voor capaciteiten erachter zitten.)

(Het is belangrijk dat je dingen ook met elkaar deelt, dat je gaat kijken hoe wij in Nederland met elkaar omgaan om die jongeren weer goed op de kaart te krijgen. En daar ben ik benieuwd naar, hoe andere partijen dat doen.)

(Het is natuurlijk geweldig om te zien hoe enthousiast u ook met elkaar in gesprek bent en ook in gesprek bent geweest. Er is veel kennis uitgewisseld, ervaringen.)

(Naast een kaart van Nederland loopt een teller op die het aantal ontmoetingen weergeeft.)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Er zijn 14.378 ontmoetingen geweest, maar daar stopt het natuurlijk niet mee. Dus laten we ook vooral doorgaan, ook voor de komende maanden, jaren, om te zorgen dat de jongeren allemaal weer een baan of een goede opleiding kunnen gaan starten.)

(Beeldtekst: Dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan de WerkWeek! #allejongerenaandeslag Het logo van: Aanpak Jeugdwerkloosheid. Beeldtekst: Volg ons: @aanpakJWL. www.aanpakjeugdwerkloosheid.nl.)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER EN STOPT