Festival van de Goede Voorbeelden op Slotdag WerkWeek

De Slotdag van de WerkWeek startte met het Festival van de Goede voorbeelden. Regionale projectleiders Aanpak Jeugdwerkloosheid, Leerwerkloketten, RMC’ers en UWV’ers delen met elkaar hun aangedragen goede voorbeelden en maken afspraken om elkaars initiatieven te bezoeken.

Tami Kalai, projectleider van de Aanpak Jeugdwerkloosheid regio Rijnmond is geïnteresseerd in hoe andere regio’s BBL-leerbanen werven. ‘Voor veel van de jongeren zijn de schoolbanken niks. Zij zijn gebaat bij combinaties van leren en werken. Maar daar zijn er te weinig van. We zijn benieuwd hoe andere regio’s daarmee omgaan.’ Ze wil Zeeland vragen of ze succes hebben met het aanstellen  van een speciale jobhunter BBL. Deze haalt BBL-vacatures op en bemiddelt en plaatst jongeren op BBL-banener. Zij organiseren hiervoor onder andere een BBL-banenmarkt. 

Vacaturekrant Rijnmond

Kalai merkt merkt dat er veel belangstelling is voor hun vacaturekrant voor jongeren. 'Mensen willen weten hoe hij er precies uitziet, hoe we de krant hebben opgezet. Ik heb e-mailadressen van geïnteresseerden genoteerd en ga ze na de conferentie mailen om een afspraak te maken.’

Structuur

Dennis Alexander van het Leerwerkloket Noordoost-Brabant had deze WerkWeek een goede regionale bijeenkomst. Hij zou graag zien dat er meer samen gewerkt werd met alle partijen die bezig zijn met de jongeren. ‘Ik ben benieuwd of het andere regio’s lukt om hiervoor een goede structuur op te zetten.’

Leerwerkstraat

Michelle Hoogeveen is jobhunter en jobcoach in Noord-Kennemerland. Haar leidinggevende heeft al goede contacten met Zaanstad. Zaanstreek/Waterland biedt jongeren de Leerwerkstraat met trainingen voor jongeren. Als de jongere eenmaal getraind bemiddelbaar is getraind, wordt hij of zij overgedragen aan een jobhunter. Hoogeveen zou graag voor haar doelgroep, jongeren die zonder diploma halverwege het schooljaar uitvallen, een vergelijkbare training opzetten. ‘Ik wil de jongeren graag ook in kleine groepen van 5 tot 6 mensen trainen. Dan spreken ze elkaar en stimuleren ze elkaar en kunnen ze tips uitwisselen. Veel jongeren willen bijvoorbeeld in september weer starten met een opleiding, maar zoeken een baan voor in de tussentijd. Daar kan ik ze bij helpen. Ik wil graag een afspraak maken voor een bezoek aan de Leerwerkstraat.'

Meets & Greets Twente

In Twente organiseren ze Meet & Greets voor jongeren, evenementen waar consequent zo’n 120 jongeren op af komen. Fevziye Anli: ‘Daar zijn we heel trots op! En onze collega’s uit andere regio’s willen graag komen kijken om te leren hoe we jongeren uitnodigen en betrekken bij het event. Hoe krijgen we de opkomst zo hoog? Daar gaat het om.’