Lucia Rijker: Deze kinderen zijn ónze toekomst

Tijdens de Startdag van de WerkWeek was Lucia Rijker er om de jongeren een peptalk te geven. De bokslegende is het gezicht van het televisieprogramma Dream School, waar ze de rol heeft van hoofdcoach. Samen met een aantal bekende Nederlanders probeert ze een groep hardnekkige schoolverlaters weer aan het leren te krijgen. ‘Het moeilijkste is geduld hebben. Als zij er niet in geloven proberen ze alles er aan te doen om jou te overtuigen dat ze het niet waard zijn. Daar moet je je niet door laten beïnvloeden, maar dat is heel moeilijk.’

Inmiddels is het alweer een paar maanden geleden dat ze de opnames maakte voor Dream School, maar de jongeren zijn nog elke dag in haar gedachten, vertelt ze. ‘Ik heb met iedereen een band opgebouwd’. Ook zien de jongeren en zij de opnames nu pas op televisie, daardoor is het ‘still going’, aldus Rijker.

In Dream School zitten veel jongeren in de weerstand, hoe haal je ze daaruit?

Rijker: ‘Dat is vaak een tienerfase. Je hoopt dat de kinderen niet teveel schade aan zichzelf en hun toekomst aandoen en dat ze daar weer uitkomen. Maar het is ook het leven. Je kunt je best doen, maar garanties zijn er niet. Ook niet voor kinderen bij wie het lijkt alsof het allemaal perfect gaat.’

'De jongeren hebben ook tijd nodig om gedachten en gewoonten die ze hebben aangeleerd, weer af te leren, vindt Rijker. ‘Je bent in gevecht met de overtuigingen van de kinderen; ze vinden dat ze liefde niet waard zijn. Dan blijven ze verkeerd gedrag vertonen. Ze moeten oefenen, oefenen, oefenen. Dat moet je als atleet ook. Het is niet gezegd dat als je een langzame of slechte start maakt, dat je dan ook slecht eindigt.'

Startdag WerkWeek

Tijdens de Startdag van de WerkWeek op 13 februari was Lucia Rijker er om de jongeren te inspireren en motiveren waarna zij gingen matchen met werkgevers. 'Blijf in beweging', zei ze tegen de jongeren.

Is terug naar school de beste oplossing voor deze jongeren?

'Nee, voor sommigen niet. Een aantal zijn stage gaan lopen of cursussen gaan doen. Het gaat erom dat ze geïnspireerd raken. Het is niet de baan die je de veiligheid geeft. Het gaat om de inspiratie, dat je vanuit je hart telkens opnieuw kunt kiezen. Dat je niet blijft hangen in de fouten die je hebt gemaakt. Erken de fouten en leer ervan. Maak ze niet meer.'

Hoe kunnen leraren op school jongeren inspireren?

'Voor een leraar is het heel zwaar. It takes a village to raise a child. Leraren, de buren, de buurt, de sociaal werker, de vrienden, de ouders van het vriendje: iedereen moet meehelpen. Het zijn onze kinderen, onze toekomst. Als je denkt: het is mijn baan, maar deze jongeren hoef ik niet te helpen want die vallen niet onder mijn verantwoordelijkheid, dan komen we er niet. Ik denk dat het helpt als we ons allemaal bewust van zijn dat het onze kinderen zijn.'

Wat is het lastigste bij deze jongeren?

'Geduld. Als zij alles proberen te doen om jou ervan te overtuigen dat zij het niet waard zijn, is het heel moeilijk om je daardoor niet te laten beïnvloeden. Want je bent ook maar een mens. Op een gegeven moment wil je ook gaan geloven dat je er maar mee moet ophouden. Maar je moet geduld hebben. Soms lukt het niet meteen, maar dan moet je dat maar even loslaten en later verder. Geduld is heel veel waard.'