VIDEO: WerkWeek van start met inspiratie en banen voor Utrechtse jongeren

Met een inspiratiesessie en een matchingsevent in Utrecht is vanmiddag de WerkWeek gestart. Minister Lodewijk Asscher (SZW) voltrok de aftrap in aanwezigheid van meer dan 30 jongeren die graag willen werken. Lucia Rijker gaf hun zelfvertrouwen een boost en bereidde ze voor op het matchingsgesprek met werkgevers. Minister Asscher benadrukte de kansen die ontmoetingen zoals die van vandaag bieden. ‘Het begint vaak met elkaar in de ogen kijken en dat gebeurt deze week in het hele land. Tijdens zo'n ontmoeting draait het om wie je bent en wat je kan. Dat is voor veel jongeren een mooie opstap naar hun eerste baan.’

Aftrap WerkWeek door minister Asscher

Jeugdwerkloosheid op laagste niveau in 5jaar

De jeugdwerkloosheid is op het laagste niveau in ruim 5 jaar: 144.000 jongeren zoeken een baan. En maar liefst 1.268.000 jongeren zijn aan het werk. Dat is het hoogste aantal in 7 jaar. Toch vinden niet alle jongeren even makkelijk werk. Zij hebben geen of de verkeerde opleiding, minder sociale vaardigheden, een beperkt netwerk en laten weinig zien op hun CV. Of ze moeten opboksen tegen vooroordelen of hebben last van discriminatie. 

Asscher: Alle jongeren verdienen een eerlijke kans op werk

Minister Asscher: ‘Alle jongeren verdienen een eerlijke kans op werk. Hoe hard de economie ook weer groeit, er zijn jongeren die het niet in hun eentje redden. Wij willen ze daarom een handje helpen, een steuntje in de rug geven.’

Startdag WerkWeek in Utrecht

Bokslegende Lucia Rijker en minister Asscher tijdens de start van de WerkWeek in Utrecht.

Ambitie naar boven bijgesteld

Het kabinet, gemeenten en UWV willen in 2 jaar tijd 28.500 jongeren die op eigen kracht niet aan de slag kunnen komen aan een baan helpen. Dat zijn er bijna een kwart (5500) meer dan eerder gedacht. Het eerste jaar is net achter de rug en is zeer succesvol verlopen. Daardoor zijn de ambities naar boven bijgesteld. Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag gezegd in Utrecht tijdens de opening van de WerkWeek Matchen op werk voor de aanpak van jeugdwerkloosheid.

10.000 ontmoetingen

Deze week zijn er in het hele land meer dan 50 matchingsevents. Er zijn maar liefst 10.000 ontmoetingen tussen jongeren, werkgevers en gemeenten en UWV. Die moeten banen opleveren voor jongeren die het zelf niet voor elkaar krijgen om werk te vinden. Juist bij een ontmoeting kunnen deze jongeren laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Dat zie je niet terug in een papieren sollicitatie.

Lees ook het persbericht: Duizenden banen voor kwetsbare jongeren

Lees ook de toespraak van minister Asscher bij de aftrap van de WerkWeek